100 načina kako pomoći Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem

                                       

Hvala Allahu Gospodaru svjetova, neka je selam i salavat na najplemenitijeg Poslanika i vjerovjesnika Muhammeda, na njegovu porodicu i sve ashabe, a zatim:

*

Prvi sastavni dio Islama jest svjedočenje da je samo Allah Bog i da je Muhammed Njegov Poslanik. Za ispunjavanje pola ovog šehadeta ili svjedočenja (izjava da je Muhammed Allahov Poslanik) treba uraditi sljedeće:

*

Prvo: vjerovati mu u svemu o čemu nas je obavjestio, a od toga je da je on Vjerovjesnik, poslan od Allaha ljudima i džinima kako bi dostavio objavu putem Kur'ana i sunneta; dvije stvari koje sadrže cijelokupnu vjeru islama, vjeru pored koje Allah neće prihvatiti drugu.

*

Drugo: pokornost njemu i da se biva zadovoljno njegovom presudom, da mu se bude predano i da se njegov sunnet uzme za vodilju i sljeđenje te da se odbaci sve mimo toga.

*

Treće: da ljubav prema njemu bude veća od ljubavi prema roditelju, djetetu i samom sebi što iziskuje da ga se poštuje i da mu se da mjesto i deredža koju zaslužuje, kao i pomoć njega, njegove dawe te da se čuva i da se uzima samo ono  što je došlo od njega.

*

Dakle, na svakom muslimanu je da žudi ka ovom cilju kako bi mu iman bio ispravan i kako bi ispunio drugi šart riječi tewhida i kako bi tek tada njegov šehadet da je on Poslanik bio primljen, jer su munafici govorili:

*

¨Mi svjedočimo da si ti, zaista Allahov poslanik! I Allah zna da si ti zaista, Njegov poslanik, a Allah tvrdi i da su licemjeri pravi lašci.¨ (Licemjeri, 1)

*

Kao što vidimo, nije im koristio njihov šehadet jer nisu ispunili značenje istog.

*

U sljedećim redovima ti dajemo nekoliko načina kako da radimo shodno ljubavi prema Allahovom poslaniku sallallahu alejhi ve sellem, a taj rad je vadžib i pravo Allahova poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kako bi stali u lice stalnim napadima na njegovu ličnosti i životopis. Na nama je da ga odbranimo našom djecom, roditeljima, imetcima i nama samima, svako shodno svojim mogućnostima i svako snosi dio odgovornosti shodno svome položaju.

*

Komentariši